
کرم ابریشم:
تولید ابریشم در ایران سابقه طولانی دارد و تولید این محصول و صدور آن به اروپا از طریق گیلان از جمله مهمترین عامل معروفیت گیلان گردیده بود.
اولین بار که در مورد تولید ابریشم در گیلان سخنی به میان آمد، در کتاب اصطخری مربوط به قرن چهارم هجری (دهم میلادی) است. سه قرن بعد از قول مارکوپولو اطلاع حاصل میشود که بازرگانان شهر ژن در ایتالیا، بحر خزر را در همان اوان در حیطه تجاری خود وارد و صودر ابریشم را که «گیله» نام داشت شروع کرده بودند.
در عصر صفوی نیز عمدهترین کالای صادراتی ایران ابریشم بود که عمدهترین بخش آن در گیلان تولید میشد.
با توجه به مساعد بودن اوضاع گیلان برای پرورش کرم ابریشم در این منطقه عده زیادی مشغول به کار بودند، چه در تولید و چه در صادرات آن و درآمد نسبتاً خوبی برای مردم گیلان در پی داشت.
کرم ابریشم به منظور تولید پیله پرورش داده می شود واز پیله ها جهت ابریشم کشی استفاده می گردد . الیاف ابریشم یکی از مواردی است که در تهیه منسوجات ، قالی و سایر دست بافتها به کار می رود و امروزه یکی از اقلام مهم صنعتی برخی از کشورها پرورش دهنده ی کرم ابریشم به شمار می آید
گیلان یکی از استانهای مطرح کشور در تولید و پرورش پیله تر کرم ابریشم محسوب میشود که قطب تولید آن در انحصار صومعهسرا از شهرهای غربی این استان قرار دارد.
میزان تولید آن در گیلان حدود 800 تن می باشد که از این نظر رتبه اول در کشور را بخود اختصاص داده است.
در حال حاضر نوغانداران، محصول ابریشم را عمدتاً بصورت پیله، بفروش میرسانند. با وجود این که گیلان مهمترین تولیدکننده ابریشم در ایران است؛ اما کمترین فعالیت تبدیلی آن را دارد.
منبع: گیلان نامه (مجموعه مقالات گیلانشناسی) جلد پنجم – سازمان جهاد کشاورزی گیلان
تگها:
|